0343 - 53 24 05

Stress

Stress is een overbekend begrip dat door iedereen anders geïnterpreteerd wordt. Stress kun je omschrijven als een te lang voortdurende druk waardoor je op den duur niet meer weet wat je moet doen en het uiteindelijk opgeeft. Een soort burn-out dus. Het onderdeel wat druk geeft, in de werksituatie of thuis, geeft een aanwijzing van wat te doen. Wat voor de één druk is, kan door de ander als stress worden gevoeld. Niet iedereen reageert dus op dezelfde manier bij bepaalde gebeurtenissen.

Op het moment dat je stress hebt, geeft dat een overbelast gevoel, geprikkeldheid, verkrampte spieren, concentratieverlies, daardoor onrust en vervolgens weer overbelasting. Hierdoor ontstaan allerlei klachten waarvan wel de ergste is dat je je taken niet meer aan kunt.

Een vrouw van 30 jaar bijvoorbeeld, heeft steeds met plezier gewerkt, krijgt dan een baby. Het kindje is vrolijk, maar slaapt ’s nachts slecht. Moeder raakt moe, hoort van vroegere collega’s hoe gezellig het op het werk is en gaat nu bedenken waar ze aan begonnen is. Ze gaat het vroegere werk idealiseren en haar thuissituatie gaat haar steeds meer frustreren. Ze raakt vermoeid door de gebroken nachten en wordt steeds somberder. ’s avonds als haar man thuiskomt klaagt ze en is ze geïrriteerd, er ontstaat ook ruzie. Haar man vindt, doordat hij nog werkt, genoeg veerkracht, maar raakt ook vermoeid door slaaptekort.

Escalatie van de ruzies is dan ook het gevolg. Moeder, nog hormonaal onrustig, overprikkeld, raakt verder weg van de werkelijkheid en loopt de kans in te storten. Dit is een alledaags, veelvoorkomend voorbeeld van hoe betrekkelijk eenvoudig iemand in de overspannenheid kan komen.

Het behandelen van zo’n klacht is relatief simpel, mits je er snel genoeg bij bent. Kijken of het slaappatroon van de baby verbeterd kan worden, de partner een paar nachten voor het kindje laten zorgen, het kind eventueel een paar nachten bij iemand anders laten slapen.

Voor stressbehandeling in onze praktijk gaan wij als volgt te werk. We omschrijven na metingen/onderzoek hoe je je voelt. Proberen dat uit te drukken in percentages psychische energie, registratie door het lichaam, hoe je jezelf registreert, wat er werkelijk aan de hand is en hoe we de situatie zien.

We onderscheiden dus vijf groepen om duidelijk te maken hoe je je voelt, proberen te achterhalen hoe lang de situatie al bestaat, hoe je er op dit moment onder lijdt, welke orgaanstructuren je klachten geven en welke klachten dat zijn. Vervolgens zien we hoe alles in elkaar grijpt en ervoor zorgt dat je er niet meer alleen uitkomt.

Door alles duidelijk te omschrijven proberen we inzicht te krijgen in dit proces om het vervolgens duidelijk aan je uit te kunnen leggen. Vandaar zoeken we naar behandelmogelijkheden.

Deze bestaan om te beginnen meestal uit medicijnen, samengestelde kruidenpreparaten die hun waarde al enige tijd hebben bewezen. Soms gecombineerd met allopathische middelen of voedingssupplementen. En indien nodig zoeken we contact met andere handelaars.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!