0343 - 53 24 05

Vage en onbegrepen klachten

Vage onduidelijke klachten spelen een belangrijke rol bij hoe we ons voelen. Soms onbegrepen klachten je zodanig dat je levenskwaliteit verminderd. Wat zijn onduidelijke, vaak onbegrepen klachten? Een beetje last van je onderrug, je benauwd voelen, je onrustig voelen, je opgejaagd voelen. En ben je net in de overgang dan kan alles net weer wat erger zijn.

Is er wel wat met me aan de hand ? Moet ik het negeren, kan ik het negeren ? Wanneer is iets wat je voelt nu erg? Dit soort klachten zijn voor huisarts en specialist vaak moeilijk te duiden.

Wat is er aan de hand?

Als de oorzaak van lichamelijke klachten onbekend blijft en de lichamelijke klachten niet behandeld kunnen worden, dan kunnen ze blijven bestaan. Klachten, die blijven bestaan, kunnen verergeren door automatische reacties van het lichaam op de klachten. Een voorbeeld hiervan is de reactie van het lichaam op pijn. Eén van de reacties op pijn is, dat de spieren rondom de pijnplek automatisch aanspannen. Door dit automatisch aanspannen van de spieren ontstaat er een harde beschermlaag rondom de pijnplek. Deze harde beschermlaag is bedoeld om verdere beschadiging te voorkomen. Deze automatische overlevingsstrategie van het lichaam zie je bijvoorbeeld als je ongelukkig valt en je knie blesseert. Om verdere blessure van de knie te voorkomen spannen de spieren rondom de knie zich aan. De knie wordt “gespalkt” door de spieren. Deze overlevingsstrategie is voor een korte periode positief. Als de pijn echter langer aanhoudt, dan kunnen patiënten last van deze overlevingsstrategie krijgen. Als spieren namelijk lang aangespannen blijven, dan verzuren de spieren. Dit verzuren leidt tot extra pijn, die bovenop de pijn komt die er al was. Er kan dan een neerwaartse spiraal ontstaan.
Lichamelijke klachten kunnen ook andere gevolgen hebben. Als gevolg van lichamelijke klachten kunnen activiteiten en contacten met anderen afnemen. Patiënten worden soms ook machteloos, angstig of somber van de klachten en hun lichamelijke conditie kan verloren gaan. Hierdoor neemt de kwaliteit van leven steeds verder af. De klachten gaan dan steeds meer het leven van patiënten bepalen.

 

Wat kan ik voor je doen?
Ik denk dat ik je daar goed bij kan helpen, ik kan je namelijk helpen je klachten te verduidelijken. Ik kan je vertellen waar je klachten vandaan komen, welke actie je zou kunnen ondernemen of dat je het nog een tijdje aan kunt zien. Ook adviseer ik je eventueel middelen die je klachten laten verdwijnen. Blijf niet rondlopen met vage, of onbegrepen klachten. Je lichaam geeft niet voor niets aan dat er ergens iets zit. Het zit niet ” tussen de oren”. Er is vrijwel altijd een lichamelijke oorzaak terug te vinden, die uiteindelijk, als de klachten te lang duren, ook psychisch kan worden.

Je staat er niet alleen voor. Ik help je graag.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!