0343 - 53 24 05

Zwanger worden

 

En dan ben je er samen aan toe om een kind te krijgen, maar het wil maar niet lukken om zwanger te worden. Hoe kan dat ?

Er zijn een aantal oorzaken waarom het soms niet lukt om zwanger te worden, of om de zwangerschap vast te houden.  Bij de man is de onvruchtbaarheid  meestal gekoppeld aan de verstoring van de zaadbal. Het niet goed indalen van de zaadbal en/of het doormaken de bof op jonge leeftijd, kunnen oorzaken zijn. Tegenwoordig is het werken op een laptop op je schoot  ook nog een oorzaak. De temperatuur van de accu van de laptop  verhoogt de temperatuur van de zaadbal.

Bij de vrouw is het ingewikkelder. Eierstokken,  eileiders, de baarmoede,r maar ook de functie van je hypofyse spelen daarbij een belangrijke rol bij het zwanger worden.  Infecties van baarmoeder en  eileiders kunnen de bron van de onrust zijn. Een vleesboom in de baarmoeder maakt het innestelen minder makkelijk.  Soms  komt de onrust van je eierstok of eileider door cellen van de baarmoeder-endometriose.

 Grootste verstoring

Maar de grootste bron van verstoring bij het zwanger kunnen worden is stress. Tijdens onderzoek zie ik dan dat er zoveel interne onrust in het lichaam aanwezig is dat de eileiders  snel verkrampen en dat de spanning en onrust een competitie aangaan met de innestelingshormonen. Daarnaast kan een vroegere rest van een urineweginfectie of een valpartij waardoor je onderrug makkelijk verkrampt ook weer op kan spelen als er te veel stress in je leven is. Dan gaat zwanger worden soms niet zo makkelijk.

 Wat kun je zelf doen?

Als je een zwangerschapswens hebt, ga dan foliumzuur slikken, en zorg voor voldoende rust in je dagelijkse leven. Kijk ook naar de manier waarop je werkt en zie of daar wat meer ontspanning ingebouwd zou kunnen worden. Reken minimaal een maand of 5  om je op deze manier voor te bereiden op het zwanger worden. Probeer of mediteren je rust in je hoofd en lichaam brengt.  Let op je voedingspatroon, vermijdt zoveel mogelijk suikers. En kom langs voor een meting zodat ik uit kan zoeken of er obstakels zijn die het zwanger worden kunnen bemoeilijken. Zodat je zo gezond mogelijk aan dit spannende en intensieve proces kunt beginnen.  Soms kan ik met een paar adviezen en fytotherapeutica de weg naar een zwangerschap voor jullie vergemakkelijken. Of ik kan zien welke hindernissen er zijn en of je andere wegen zou moeten bewandelen om jullie wens uit te laten komen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!