0343 - 53 24 05

Hartonrust bij vrouwen

Gelezen in het NRC: interview met Angela Maas, hoogleraar cardiologie. Haar visie: Stress geeft bij vrouwen hartklachten en hoge bloeddruk.

Heb je een verhoogde bloeddruk, ben je tussen de 40 en de 60 jaar oud, heb je regelmatig last van pijn op de borst,  zie je vaak wazig, heb je vroeger ook veel migraine achtige hoofdpijn gehad. Het zijn allemaal aanwijzingen dat er iets mis kan zijn met de bloedvaten van je hart.  Bij vrouwen boven de 60 zie je ook nog al eens dat door de zorgdruk voor de (klein)kinderen er teveel stress kan ontstaan waardoor je ook problemen kunt ervaren  van de doorbloeding van je hart.

Als verklaring herivoor geeft Angela Maas heftige stressmomenten, een gebroken hartsyndroom, plotseling verlies, overlijden van je partner. Maar ook een langdurig bestaan van stress lijkt te leiden naar een chronisch ontstekings probleem. Wat dan weer de basis kan zijn voor hartstoornissen.

Ze noemde zelfs psychische stress als trigger, en ook dat je voor je 40 ste beschermd bent door je oestrogenen en dat de overgang met de daarbij behorende daling van oestrogenen die bescherming wegneemt.

Gebroken hart syndroom, lijkt op geblokkeerde SHEN.  (lees hier meer over Shen)

Je emoties stromen niet, je kunt je niet meer ontspannen, en je verkrampt daardoor alle spieren in je bovenrug en dus ook de  tussenribspiertjes.

Je hart wordt als het ware opgesloten in zijn huis.

Blijf je rustig doorbewegen dan zie je niet zoveel problemen ontstaan. Alleen die opgeslotenheid kan je een gevoel van onrust geven. Je gaat hoger ademen, en je hart gaat sneller kloppen . Maar krijgt hierdoor helaas iets minder zuurstof dan het eigenlijk nodig heeft..

En als de terugkoppeling met je hersenen niet de gewenste rust en ontspanning oplevert, dan ontstaat er stress. Je bloeddruk stijgt, je hart gaat dus harder pompen maar wordt niet meer goed gevoed met bloed, de bloedvaten van je hart verkrampen.

En daardoor kunnen er dus ook opstoppingen ontstaan.

Mocht je nu ook nog roken dan versterk je dit proces enorm. En eigenlijk weten rokers dit allemaal. Het staat namelijk op het pakje.

Dus laat je bloeddruk regelmatig meten bij je huisarts. Zorg voor voldoende ontspanning. Zeg wat je wilt en wat je niet wilt.

Iedereen heeft het druk, maar een tandje minder kan meestal ook.

Bemerk je hormoononrust, probeer je dan actief te richten op ontspanning. Zorg voor je Shen! Door een bewuste leefstijl, niet roken, voldoende (lichte) beweging, yoga, gezonde voeding, meditatie, en roep hulp in als dat niet voldoende helpt. Laat regelmatig je bloeddruk opmeten. 

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!