0343 - 53 24 05

Astma inhalator achterhaald

De Food-en Drugs Association in Amerika stelt op dit moment richtlijnen op om de negatieve werking van anti astmatica bij kinderen te reguleren. Middelen die de luchtpijp verwijdendie lange tijd moeten worden gebruikt (ventolin, salbutamol) hebben een negatief effect op de benauwdheid omdat de aanvallen die wel doorkomen veel te heftig worden, waarvoor dan weer hoge doseringen prednisonmiddelen worden ingezet.
De astma behandeling die op dit moment wordt gebruikt is een bronchusverwijderaar in combinatie met een cortiosonpreparaat. Onderzoeken laten zien dat deze keus niet beter werkt dan een cortisonpreparaat en een nep-pil. De eerste combinatie liet trouwens opvallend hevige en ernstige astmareacties zien!

 

Astma bij kinderen wordt zelden veroorzaakt door een belemmering van de luchtwegen. Buikverstoringen, verteringsproblematiek, te heftige werking van de galstreek door virussen of het krijgen van tanden maken het goed doorademen moeilijk. Anti astmatica stimuleren de verwijding van de luchttoevoergangen, maar activeren ook weer de galstreek. Dat heeft dan weer een opgezette buik tot gevolg, waardoor doorademen moeilijk wordt en zo gaat het kringetje rond.
Goede diagnostiek om de oorzaak van de klacht te achterhalen is daarom erg belangrijk! Als je kind benauwd gaat ademen, probeer het dan tot rust te brengen. Is er sprake van koorts, geef dan een kinder paracetamol. Hou huisdieren uit de buurt en was de knuffels met azijn in het laatste spoelwater.

 

Bij kaak verstoringen of het krijgen van tanden, gebruik Pentastar. Is er sprek van opgezette, vergrote amandelen, geef dan HEXAPLEX. Meestal zijn sterke middelen niet echt nodig. Af en toe antibiotica is niet zo schadelijk als vaak wordt gedacht. Het continue gebruik van anti-astmatica kan wel problemen opleveren. Elk kind is nog volop in ontwikkeling, en zal bij een voortdurende belasting met medicijnen een verstoring in de ontwikkeling op kunnen bouwen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!