0343 - 53 24 05

• Baarmoederhals onrust

Cervicale dysplasie, ofwel afwijkende cellen van de baarmoederhalswand. De kans dat dit zich ontwikkelt tot kanker hangt af van de ernst van de celafwijkingen en van hoe diep de afwijkingen in het epiytheel zitten. Oorzaken van afwijkende cellen in de baarmoederhals zijn divers.
Soms door steeds terugkomende vaginale infecties en de huidige medicatie daartegen. Soms door vroegere infecties van de eierstokken die uiteindelijk de hormonale reacties verstoren. De overgang beïnvloed ook de hormonale weerbaarheid van het vaginale slijmvlies en kan zorgen dat je een afwijkend uitstrijkje krijgt. Het gebruik van de anticonceptiepil geeft veranderingen in het lichaam en heeft ook op de baarmoedercellen een effect. Een spiraaltje, al of niet met hormonen kan ook een provocerende factor zijn. Onrust en pijn in de onderrug, kan van invloed zijn, als ook de samenstelling van je gebit, met name goudamalgaam interactie lijkt het ontstaan van verstoorde cellen te kunnen te kunnen provoceren. Een andere factor kan het hebben van wisselende seksuele partners zijn.

De algemene gedachte is dat bijna alle gevallen van cervicale dysplasie veroorzaakt worden door het seksueel overdraagbare menselijke papillomavirus (HPV). Lang niet alle vrouwen met dit virus krijgen ook kanker. Andere, individuele factoren spelen hierbij een rol. Een van die factoren is voeding. Een tekort aan foliumzuur (Vitamine B9) is in een aantal onderzoeken in verband gebracht met cervixdysplasie, waarschijnlijk doordat het lichaam in die toestand virussen minder goed kan bestrijden. Deze vitamine is van cruciaal belang voor de aanmaak en het herstel van het DNA. Het innemen van foliumzuur is een manier om celafwijkingen te doen afnemen en het risico op tegen cervixcarcinoom te verkleinen. Neem een dosis tot 5 mg per dag, in combinatie met andere B-vitaminen, met name B6 en B12.

Vitamine A lijkt een voedingsstof met invloed op CIN. Onderzoek naar plaatselijke toepassing van vitamine A door middel van het inbrengen van een collageen sponsje gaf reeds na een kortdurende behandeling een vermindering van CIN2. Er zijn nog Andere leefstijlfactoren die verband houden met cervixdysplasie. Een holistische aanpak van de preventie en behandeling van CIN en cervixcarcinoom moet waarschijnlijk bestaan uit een goed voedingspatroon, het vermijden van roken en meeroken evenals synthetische hormonen en goed omgaan met stress.

 

Wanneer je de diagnose CIN krijgt, maar er hoeft niet direct ingegrepen te worden, laat dan in onze praktijk metingen doen om de mogelijke oorzaken op te sporen en aan te pakken. Dan kun je na een paar maanden opnieuw een test aanvragen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!