0343 - 53 24 05

Benauwdheid bij kinderen •

Baby’s en peuters hebben relatief kleine longen vergeleken met volwassenen. Toch weten die longen de explosieve groei en ontwikkeling in de eerste jaren te ondersteunen. Topatleten lijken het wel.
En er kan dus ook makkelijk iets mis gaan. Bij de oorontwikkeling en de kaak ontwikkeling- het krijgen van tanden, het wennen aan alle stofjes en geurtjes, het opzwellen van de keelamandel,  de toename van het volume en het gewicht van zo’n klein mensje, gemiddeld van 3 kg bij de geboorte naar 10 kg in een jaar!
Maar meestal zullen de grootste verstoringen van een kind worden bepaald door het opzetten van hun buik, door teveel voeding, soms door een infectie in de darmen, door te weinig voeding, meestal door de geringe verandering voedingsketen, het geven van bijvoeding of het krijgen van tanden en kiezen.

Daarnaast zijn er legio andere oorzaken die de balans in een klein kind kunnen verstoren.

Denk aan het gekibbel van ouders, de onrust in een gezin, plotsklaps een hard geluid, noem maar op. Bij elke nieuwe verstoring zullen de kinderlongen actiever moeten worden en eigenlijk zitten deze wat capaciteit betreft al aan hun tax. Hierdoor vernauwen de bronchii zich en vaak kun je dat goed horen.

Het ‘horen ademen’ is voor de huisarts meestal reden is om antibiotica te geven of tegenwoordig Ventolin. Ingrijpen als het te erg wordt is zeker zinvol. Koorts remmen eventueel met antibiotica of een kinderparacetamol is op dat moment geindiceerd. Maar om steeds de longwerking te verstoren doordat er een te hoge ademhaling geweest is, bijvoorbeeld met Ventolin of Prednisonmiddelen is niet echt heilzaam.

Die middelen verstoren immers de mobiliteit- beweeglijkheid –van de darmen waardoor de darm zich zal blijven opzetten en dus weer een hoge hoorbare ademhaling zal geven. Zo raakt je kind vermoeid en onrustig, mogelijk overprikkeld.

Daarom is het aan te raden eerst uit te laten zoeken wat de primaire oorzaak is.
Tanden krijgen geven galprikkeling, en dat kun je beïnvloeden met PENTASTAR en/of Dentinox.  Tandontwikkeling kan ook oorklachten geven en keelamandelen doen opzetten. Geef dan water met citroen en een beetje honing, soms met wat FLEXMIX 7 erbij.

Teveel darmwerking kan ook komen doordat het kind teveel voeding heeft gehad en net na de geboorte reageert met krampjes. Deze kinderen slapen slecht en huilen veel. Geef veel warmte, baker ze in, hou ze veel tegen je aan . Ze kunnen het nog niet alleen.

Ook de verandering van temperatuur geeft makkelijk diarreeklachten
en dus onrust in de ademhaling. Stabiliseer de voeding, geef rijstewater of rijst, geen steenfruit of groentes, eventueel FLEXMIX 3.

Breng indien mogelijk rust in de omgeving van je kind, geef ERNEGIEMIX PSYCHE , zowel aan het kind als aan de moeder.

De kindsontwikkeling moet je als ouders koesteren en begeleiden op een manier die bij jou past. Er is veel over te lezen en er zijn vele wegen die werkzaam zijn. Als je kiest met je hart voelt je kind zich ook fijn.

 

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!