0343 - 53 24 05

Buikspieren

De buikspieren zijn van groot belang voor het goed functioneren van je lichaam.

Als je een tijdje minder beweegt, zet de buik zich makkelijk op. Zelfs bij het opstaan maak je dan vaak geen gebruik meer van je buikspieren, maar gebruik je je armspieren om overeind te komen. Vaak ervaar je vervolgens als eerste rugpijn of een opgezette buik. Doordat de spieren van het buikkorset verslappen, zetten de darmen iets meer uit. Ze gaan meer vocht vasthouden en worden dus ook zwaarder. De darmen hangen aan banden aan je rug en de rug gaat bij deze zwaardere belasting verkrampen. Hierdoor verdraai je makkelijk een wervellichaam of je krijgt makkelijk spit. Bovendien helpen de cyclische contracties van het buikspierkorset tijdens de ademhaling en tijdens bewegingen zoals bij sporten, zowel de spijsvertering als de ontlasting.

Wie een matig of slecht functionerende buikwand heeft, profiteert niet van de voordelen van de regelmatige en onregelmatige contracties die deel uit maken van een optimaal ademhalingsmechanisme.

Een goede buikspiertraining is dus belangrijk. Zeker als je de samenwerking met je rugspieren wilt blijven optimaliseren. De buikspieren trainen snel, je voelt ze al gauw sterker worden. Combineer de buikspieroefeningen met een dieet van veel fruit en groentesappen om de gezwollen darmen te ontlasten en het spierkorset zal snel weer beweeglijker zijn. Mochten intussen de tussenwervels onrust geven dan kan een manueel therapeut verlichting geven.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!