0343 - 53 24 05

De overgang

Elke vrouw zal vanaf een zekere leeftijd in de overgang komen, een belangrijke periode in je leven.
Bijna veertig jaar lang spelen hormonen van je hypofyse, eierstokken en baarmoeder een cruciale rol in je lichaam. En doordat je eierstokken uitgeput raken gaat dat veranderen. Je eierstokken zorgen voor progesteron en dat hormoon neemt af. Je oestrogeenproduktie blijft nog wel op peil en je hypofyse blijft door een verstoorde regulatie ook reageren, maar er is geen samenwerking meer tussen die twee. Deze vermindering van hormoon interactie geeft aan dat al die systemen van slag zijn.

Het gevolg is dat je je onrustig gaat voelen, wellicht tussentijdse bloedingen krijgt, slaaponrust ervaart, allerlei pijnen voelt, merkt dat je soms minder makkelijk kunt plassen, of juist door de gevoelde onrust extra gaat plassen.

Oestrogeen zorgt voor de opzwelling en verdikking van het slijmvlies van de baarmoeder en zal op den duur bloedingen gaan geven. En dat kunnen korte, hevige, continue bloedingen zijn.Ook kun je jeukklachten ervaren of een verminderde behoefte aan seks, door de veranderde hoeveelheid oestrogeen, of de veranderde samenstelling van het slijmvlies.

Opvliegers zijn uitingen van de onrustige hypofyse. Een plotselinge uitbarsting van transpiratie waarbij je het heel warm krijgt, verspringende pijnklachten aan spieren en gewrichten, pijn in je handen en voeten. Maar ook veranderingen in je stemming, soms depressieve buien. Of slaaponrust en schrikreacties s’nachts.

Na de overgang ontstaat er vaak meer rust. Je wordt immers niet meer zo verstoord door wisselende hormonen, je stemming blijft stabieler en het gehalte aan ijzer in je lichaam ook. Wel is je vruchtbare periode nu voorbij, en dat kan ook z’n voordelen hebben.

Het hele proces van de overgang, menopauze en postmenopauzaal, kan tien tot vijftien jaar in beslag nemen.

De aanzet tot de overgang is meestal een verandering in de regelmaat en duur van de menstruatie.

Als je een stressvol leven lijdt of een voorgeschiedenis hebt van operaties aan baarmoeder, eierstokken, als je rugklachten hebt of een herniabeeld, dan heeft dat effect op de duur van de overgang. Schildklierklachten of amalgaamvullingen in de mond kunnen een grotere kans geven op vaginale bloedinkjes in deze periode. De onrust die veroorzaakt wordt door hormonale verstoring is heftig. Het lijkt of je minder goed bestand bent tegen alles waar je mee te maken krijgt, je wordt onzeker of soms humeurig. je voelt je sneller moe, soms daalt het ijzergehalte in je bloed, en je kunt dan extra klachten krijgen van je hart ( zoals hartkloppingen, benauwdheid, onrust en paniek).
Wat kan je helpen in deze periode?
Wandel regelmatig buiten in de natuur. Zo blijf je in beweging en kun je ontspannen tegelijk. Deze tijd is er ook om ‘te laten gaan’. Om los te laten dat wat is geweest
en een nieuwe houding ten opzichte van de rest van je leven te gaan ontwikkelen. Hormonen bepalen, in ieder geval tijdens de overgang, bijna alles in het vrouwenlichaam. Veel vrouwen zijn hier uitermate gevoelig voor en ondervinden de gevolgen ervan.

Middelen die je kunnen helpen tijdens dit proces zijn:

Energiemix Urogen en Energiemix Endocrien, samen met Selenium en tijdens bloedingen met extra IJzer. Dit is een algemeen advies. Na een meting in onze praktijk kunnen we preciezer bepalen of je klachten echt wel door de overgang veroorzaakt worden en door welke prikkel je niet makkelijk herstelt.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!