Fibromyalgie
Fibromyalgie staat bekend als een chronisch pijnsyndroom met spierpijn en spierstijfheid, vermoeidheid, pijn in bindweefsel, slaapverstoringen, hoofdpijn, angsten, depressies, concentratiestoornissen, darmklachten, en temperatuurs-veranderingen. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en er lijkt een relatie te zijn met het Prikkelbare Darm Syndroom en het Chronische Vermoeidheids Syndroom (CVS). Bijna alle klachten van fibromyalgie vind je terug bij deze aandoening. Misschien is fibromyalgie de fysiologische beschrijving, en de CVS de psychologische beschrijving.
Ondanks de reeks van klachten worden weinig aan concrete aanwijzingen gevonden in het bloed of op foto’s en is het stellen van een diagnose moeilijk. Deze ziekte wordt dan ook vaak afgedaan als een psychisch proces.
De basis van deze klacht ligt in het gegeven dat het zelfherstellend vermogen na een infectie of aandoening in de war is en niet meer toereikend is. Het gevolg; je wordt moe. Door de moeheid is je ademhaling niet meer voldoende om je inspanningen aan te kunnen en dus verzuur je. Door de volgende dag weer iets teveel van jezelf te vergen vergroot je de verzuring. Spieren en andere plekken in je lichaam gaan pijn doen. Doordat je eigen systeem niet meer begrijpt hoe het de situatie op moet lossen wordt er in de hersenen een signaal afgegeven. Daarop reageren de bronchi met vernauwing, je galwegen met een verkramping en je darmen met een versnelde passage. Dat creeërt buikklachten en een opgezette buik geeft bij sommige mensen stemmingswisselingen. (Dat kan dus bij elke maaltijd plaatsvinden!)
De behandeling van de fibromyalgie vraagt een goed inzicht in de onopgeloste voorgaande klachten, in de moeheid, in de tekorten die het lichaam heeft opgebouwd en in de vervormingen van denken die is ontstaan doordat je merkt dat alles steeds moeilijker gaat. Een uitgebreide meting en algeheel onderzoek is in dit geval de methode om tot een afdoende oplossing te kunnen komen.