0343 - 53 24 05

Gezond met chocolade

Onderzoek heeft uitgewezen dat regelmatig chocolade eten -met name pure chocolade- goed is voor het hele lichaam, vooral voor je hart. En slechts een paar stukjes zijn al genoeg om daarvan te profiteren. Ondanks de hoeveelheid vet en suiker die in chocolade zit! Het meeste onderzoek erkent pure, donkere chocolade van tenminste 70 procent cacao als zeer gezond. De voordelen van de chocolade zijn enorm en maken het hoge suikergehalte meer dan goed. Cacao bevat namelijk flavonolen, een subgroep van de antioxidantrijke, plantaardige flavonoïden, die goed zijn voor het hart.

Panamese Kuna-indianen gebruiken wel zout in hun eten, maar hebben zelden een hoge bloeddruk of hartaanval, doordat ze vaak en veel flavonolrijke cacao eten. In de meeste chocolade die je koopt in de winkel zitten helaas weinig flavonolen want die geven de chocolade een wat bittere smaak en men is bang dat het niet verkoopt. Maar: hoe hoger het cacaogehalte en hoe bitterder de smaak, hoe meer flavonolen er nog inzitten.

En het vet in de chocolade zit er voor het merendeel in de vorm van stearine, dit zorgt voor meer HDL-cholesterol en verlaat het lichaam snel. Bovendien zorgt vet dat suiker vertraagd in het bloed wordt opgenomen, wat pure, donkere chocolade zijn lage glycemische-indexwaarde geeft.

In witte chocolade zitten geen flavonolen. maar men ontdekte recent dat witte chocolade bij mannen de functie van de bloedplaatjes, verantwoordelijk voor de klontering van het bloed kan bevorderen. Dat is goed voor hun hart. Naast de flavonolen moet er kennelijk dus nog een ‘goed’ chocolade-ingrediënt zijn.

 

Meer positieve punten van chocolade

Als je een hartaanval hebt gehad en je eet erna een reep chocolade, beperk je het risico op een herhaling in de toekomst. Onderzoekers ontdekten dat hoe meer chocolade iemand at, des te lager het risico om aan ene hartziekte te overlijden, zelfs rekeninghoudend met factoren als obesitas, roken en alcoholgebruik.

Bittere chocolade verlaagt het ‘slechte’ LDL-cholesterol en lijkt het ‘goede ‘HDL’cholesterol te verhogen. Het blijkt klontering van de bloedplaatjes (wat leidt tot bloedpropjes) te verminderen, en houdt de bloedvaten verwijdt en de slagaders vrij van verstopping. Een licht verhoogde bloeddruk kan met slechte 6,3 gram pure chocolade per dag al verlagen. Chocolade kan helpen op gewicht te blijven, waarschijnlijk doordat het de stofwisseling versnelt, waardoor het niet dikmaakt als je het met mate eet.

Het eten van een paar blokjes pure chocolade per dag is al voldoende om je huid te beschermen tegen de schade van UV-stralen.

Drink bij opkomende hoest een beker warme chocolademelk of knabbel op een chocoladereep. Werkt soms beter dan een hoestdrankje. De theobromine in de chocolade is effectief zonder bijwerkingen, bij ongeveer twee koppen chocolademelk.

Het eten van 100 gram pure chocolade per dag, kan volgens Italiaans onderzoek de gevoeligheid voor insuline (wat tot diabetes type2 kan leiden), verbeteren.

 

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!