Gezond of ziek? •
Door de norm van een ziekte te veranderen, zoals de hoogte van cholesterol, de waarde van glucose en de zienswijze van verhoogde bloeddruk, zijn er in de wereld ineens een heleboel zieken bijgekomen. En daar moesten dan ook medicijnen aan te pas komen.
Als er geen sprake is van een klacht, moet je dan behandelen ? Als je geen duidelijke symptomen van de latente suikerziekte hebt, moet je dan al medicamenteus ingrijpen? Als je cholesterol verhoogd is, je geen verhoogde bloeddruk hebt en geen last van suikerziekte moet je dan behandelen of je leefstijl aanpassen?
Een aanzienlijk deel van wie een generatie geleden nog gezond heette, krijgt vandaag de dag medicijnen of ondergaat onnodig een risicovolle behandeling.
Veel bevolkingsonderzoeken, met steeds geavanceerdere screeningsapparatuur, ontdekken kankers die nooit een gevaar voor de patiënt zullen vormen, en ‘afwijkingen’ die goedaardig zijn.
Dit worden ‘pseudoziekten’ genoemd. Wij zien dat als overdiagnostiek of over-behandeling van een wellicht gezond persoon.
Honderdduizenden mensen ondervinden vele klachten door de bijwerkingen van hoge bloeddrukpillen, cholesterolverlagers en andere medicijnen. Een groot deel van de mensen die een medicijn slikken of een behandelingondergaan, is gezond.
Twee voorbeelden: Tussen de 25 en 54 procent van alle vrouwen die na een mammogram de diagnose borstkanker kregen, heeft geen kanker, maar waarschijnlijk DCIS (ductaal carcinoma in situ), wat slechts in ongeveer 10 procent van de gevallen tot kanker leidt. Niettemin erkennen maar weinig oncologen dat DCIS bijna altijd goedaardig is en schrijven ze een behandelprotocol voor, soms zelfs met volledige verwijdering van de borst.
En dan astma. Een chronische, soms zelfs levensbedreigende ademhalingsziekte. In ca. 30 procent van de gevallen wordt ten onrechte deze diagnose gesteld, en van degenen die wel de juiste diagnose kregen, blijkt nog eens 66 procent na zes maanden geen medicijnen meer nodig te hebben.
bron, MD2013-april