0343 - 53 24 05

Gezonde botten

Botontkalking wordt gedeeltelijk beïnvloed door voeding. Alles wat je eet heeft invloed op de zuur/base verhouding in ons lichaam. Bij een teveel aan eiwitopname slaat de balans naar de zuurkant, bij het eten van veel groentes zal het meer naar de basische kant toegaan. Een lichte verzuring zorgt al voor ontkalking door onttrekking van kalk uit botten, daarnaast remt het de botaangroei.

Zuurvormende eitwitten, meestal dierlijke eiwitten zijn hiervan de oorzaak. Het teveel zorgt voor verzuring. Toch is de grootste reden voor verzuring in het lichaam de vele gerarffineerde koolhydraten in pasta’s, koekjes, cake, gebak, witbrood en witte rijst. In Europese landen waar veel geraffineerde suikers worden gebruikt, vinden we meer osteoprose dan elders.

 

Advies
Te zuur voedsel onttrekt mineralen, te basisch voedsel verhoogte de behoefte aan zoetigheid en andere koolhydraten.
Eet daarom meer basische voeding, waar zo min mogelijk zuivel in zit, veel gekookte en rauwe groenten, met name wortel en broccoli. Veel verse, gehakte peterselie, wat vitamine C, calcium en ergosterol dat vitamine D aanmaakt, bevat. Let op met spinazie en snijbiet, die weliswaar rijk aan kalk zijn, maar ook veel oxaalzuur bevatten, waardoor er minder calcium in het lichaam wordt opgenomen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!