0343 - 53 24 05

Gezonde gewrichten

In een gezond gewricht werkt het kraakbeen altschokdempend; wanneer dat langzaam afslijt kunnen onze botten tegen elkaar gaan wrijven waardoor pijn ontstaat. Hoe snel die slijtage van kraakbeen verloopt, hangt af van genetische factoren, voeding en ziekten. Maar ook erg belangrijk is de manier waarop de gewrichten en de omliggende spieren, banden en pezen gebruikt worden. Op basis van de osteopathie, zijn dit een aantal goede manieren om gewrichtsschade te beperken:

De heup moet het gewicht van het hele bovenlichaam dragen. Vooral hardlopers lopen kans op blessures van dit gewricht. Een goede voorbereiding voor het en het langzaam afbrokkelen van kraakbeen lopen is van cruciaal belang. Maak de heupspieren sterker en de gewrichten soepel door oefeningen zonder springen of plotselinge weerstand, zoals Pilates. Ook goede schoenen en zonodig afvallen zodat het te dragen lichaamsgewicht kleiner is, zijn aandachtspunten.

De schouder loopt minder risico op slijtage dan de heup en de knie, omdat het schoudergewricht geen lichaamsgewicht draagt. Toch kan hier slijtage ontstaan door repetatieve bewegingen, m.n. in combinatie met tillen is dit gewricht vatbaar voor overbelasting van banden, spieren of andere structuren rond de schouder.

De beste manier om het schoudergewricht te beschermen is door het soepel te houden door rekoefeningen en matig inspannende hefoefeningen boven het hoofd.

De knie is ook een gewricht wat veel gewicht moet dragen. De knie is kwetsbaar omdat het kan buigen en draaien waardoor makkelijk verstuikingen ontstaan, en verrekking en scheuring van banden. Ook is het kniegewricht, anders dan het heupgewricht, niet goed beschermd door veel kraakbeen omdat de beenspieren geacht worden de schokken in het kniegewricht te verminderen.

Als de beenspieren zwak zijn krijgt het kniegewricht meer gewicht te dragen, waardoor dit in de loop der jaren steeds meer beschadigd kan raken. Behalve been- en bilspiertraining kunnen ook rekoefeningen de banden rond het kniegewricht soepel helpen houden. Overgewicht is een belangrijke oorzaak voor slijtage in de knie. Elke kilo die je kwijtraakt betekent ongeveer een halve kilo minder belasting voor je knieën.

Phytotherapeutische hulp;

Om af te vallen : Energiemix Ademhaling en Energiemix Vertering.

Beperken van gewrichtsschade m.b.v. Energiemix Urogen, Mix Ademhaling en/of Bloedcirculatie.


bron  MD 12-09

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!