0343 - 53 24 05

Gezonde Voeding

 Gezonde voeding

 

Wetenschappelijk onderzoek toont steeds meer aan dat bepaalde voedingsmiddelen minstens zo goed zijn als geneesmiddelen. Er is intussen voldoende bewijs om vast te stellen dat het gebruikelijke Westerse voedingspatroon, met veel bewerkte voedingsmiddelen, cafeïne en frisdrank een van de belangrijkste oorzaken is van chronisch ziekten. Het mediterrane voedingspatroon daarentegen, is de beste methode om in goede gezondheid oud te worden. Dat laatste voedingspatroon is rijk aan groenten, fruit, olijfolie en vis en kan preventief werken tegen hartziekten, kanker en vele andere chronische aandoeningen waaraan tegenwoordig zoveel mensen lijden. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat dit voedingspatroon cognitieve aftakeling voorkomt, zoals dementie en de ziekte van Alzheimer.

Hieronder volgt een willekeurige opsomming van de meest recente ontdekkingen.

Yoghurt, maakt de darmen efficiënter door de levende, ‘ goede’ bacteriën. Beschermt ook tegen diabetes en obesitas.

Eieren, zijn goed voor het hart en kunnen hoge bloeddruk verlagen.
Olijfolie, maak als lunch een salade en gebruik extra vergine olijfolie als dressing. Dat is een goede manier om de ziekte van Alzheimer op een afstand te houden.,
Walnoten en walnotenolie, te gebruiken bij stress. Ook verlagen de Omega 3 vetten in de walnoten de bloeddurk en het LDL ( ofwel het slechte) cholesterol.
Waterkers, deze groente verstoord reeds bij gebruik van 80 gram per dag de signaalfunctie van een belangrijk eiwit van tumorcellen. Daardoor kan de tumor niet meer groeien.
Broccoli, de koning aller groenten versterkt het immuunsysteem. Spruitjes, kunnen net als broccoli de uitzaaing van kanker stoppen.

Spruitjes zetten het lichaam aan tot productie van indol-3-carbinol, die kanker bestrijdt en de ontwikkeling van nieuwe kankercellen blokkeert.
Grapefruit, werkt even goed tegen het hepatitis-C-virus als een geneesmiddel.
Zilvervliesrijst, voorkomt diabetes type 2. Als je overstapt op brood en pasta van volkorengranen daalt het risico nog verder.
Groene thee, voorkomt o.a. mondkanker, en beschermt de ogen tegen glaucoom.
bewerkt naar artikel uit MD 13/3

 

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!