0343 - 53 24 05

Hoge Bloeddruk

HOGE BLOEDDRUK •
De gemiddelde bloeddruk bij een volwassen mens is 120 bovendruk en 80 onderdruk. Elke inspanning van het lichaam doet die waarde verhogen. Bloeddrukverhoging is een reactie van je systeem, op een proces wat zich in je lichaam afspeelt. Bij koorts en inspanning gaat de bloeddruk omhoog. Maar ook als er druk op de vaten komt, in geval van een verschoven wervel, een opgezette klier of een vernauwing van de urinebuis waardoor de nier stuwt kan de bloeddruk gaan stijgen. Het is dan niet altijd duidelijk wat de oorzaak is.

Tegenwoordig hebben artsen graag dat de bloeddruk niet hoger is dan 140- 150 mmHg bovendruk. De pompkracht van het hart wil men hiermee sparen. En door druk in het vaatstelsel kan er een bloedvat kapot gaan, dat is ook een reden om de bloeddruk laag te houden. In geval van hoge bloeddruk komt bij oudere mensen vaak als extra bijverschijnsel duizeligheid voor. Mensen jonger dan 60 jaar hebben meer rek op de bloedvaten, mits ze niet roken.

Een verhoging van de bloeddruk kan ook komen door schildklierklachten, nierfunctiestoornissen, pericarditis, vaatvernauwingen, medicatie bij astma en bij zwangerschap.

En dan staan artsen vaak snel met medicatie klaar. Momenteel worden in de ontwikkelde landen jaarlijks meer dan 26 miljard medicijnen tegen hoge bloeddruk voorgeschreven, waarmee deze tot de meest succesvolle soort geneesmiddelen behoren. Onderzoekers schatten dat zeker 42 % van de volwassen Nederlanders een ‘ abnormale’ bloeddruk

(boven 140 mmHg bovendruk) hebben die geen risico inhoudt voor hun gezondheid of levensduur, maar waar ze volgens de richtlijnen wel medicijnen voor zouden moeten krijgen.

Het is duidelijk dat het onderkennen van de primaire oorzaak van deze reactie van je systeem, wat leidt tot de verhoogde bloeddruk, belangrijk is. Want daarmee kunnen we vaak, ook al gebruik je al langere tijd medicatie tegen hoge bloeddruk, de bloeddruk weer naar een normale waarde terugkrijgen.

Middelen die hiervoor zoal ingezet worden kunnen zijn; Urogen, Bloedcirculatie en Endocrien, soms is een kuur Longreiniging noodzakelijk.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!