Nek- en schouderklachten
Ons lichaam heeft een constructie die gebaseerd is op spieren die eindigen in pezen, welke de botten met elkaar verbinden. Deze bouw maakt dat onze botten zich onderling kunnen bewegen en zorgt voor de daadwerkelijke voortbeweging van het lichaam.
De sterkte van je spier- en bottenconstructie hangt af van training en erfelijke achtergrond. Mannen zijn vaak iets sterker, maar bij goede training heffen vrouwen die ongelijkheid weer snel op. Daarnaast gaat het ook om het soort belasting die de nek en schouders moeten ondergaan. Je hebt plotselinge bewegingen, extreme overrekking, voortdurend dezelfde beweging uitvoeren of resten van een ongeluk die belastend zijn voor de schouderpartij. Maar ook emotionele belastingen hebben hun effect in dit gebied. Vaak zie je verstijving van de nek- en schouderspieren ontstaan waardoor de ademexcursie verkleint en je verdere spierverkrampingen opbouwt.
Andere stoorzenders in dit gebied kunnen de stroomprocessen in het gebit zijn. Goud-elementen gecombineerd met amalgaam geven stroomprocessen af en op een of andere manier geeft dat op zijn beurt onwillekeurige spiersamentrekkingen in de nek. Deze raken daardoor vermoeid en andere spieren moeten dat dan weer compenseren. Dit fenomeen ontstaat trouwens ook als er teveel onrust in de mond zit door het krijgen van tanden en kiezen en bij het dragen van een beugel.
Er zijn sporten die een algehele spierontwikkeling in de weg zitten zoals hockey en tennis, eigenlijk alles wat je eenzijdig doet. In sommige beroepsgroepen komen daardoor ook meer schouderklachten voor, zoals bij stratenmakers en vrachtwagenchauffeurs. Het gaat ook vaak om het overrekken van één spiergroep die je goed moet laten helen omdat deze anders een leven lang onrust kan geven. In onze praktijk benaderen we zulke klachten door allereerst een algeheel onderzoek te doen om vast te stellen of er algemene zaken zijn die herstel van de klacht in de weg zitten. Vervolgens stellen we vast of er lokale obstakels aanwezig zijn en wat de beste weg naar herstel is.
Aanpak
- Klachten die voortkomen uit een ongeluk behandelen we vaak met ontspanning met behulp van fytotherapie en een advies voor beweging, waarbij het accent wordt gelegd op duurbelasting.
- Bij klachten die voortkomen uit een overbelasting van voortdurende aard zoals een muisarm of elleboogklachten moeten juist andere spiergroepen geactiveerd worden.
- Emotionele belastingen zijn weer wat ingewikkelder. Hier zoeken we de veroorzaker en behandelen de daaraan verbonden lichamelijke reactie.
- Bij stroomprocessen in de mond wordt met behulp van fytotherapie de stroom geneutraliseerd. Is de reactie daarop positief dan zal een behandeling door de tandarts de volgende stap zijn.
- Verwondingen, littekenvorming en pijn kun je behandelen door het inspuiten van bijvoorbeeld lidocaïne, maar soms ook is het voldoende om op lokale plaatsen op het lichaam acupunctuurnaaldjes te zetten die de lichamelijke processen weer op gang brengen.
Andere vormen van behandeling zijn manuele technieken. Wat steeds het belangrijkste is, is de oorzaak van de klacht vast te stellen. De diagnose kan dan gesteld worden van waaruit een behandelingsprocedure wordt opgestart. Na een tot twee behandelingen wordt meestal duidelijk of de gekozen richting de juiste is.