0343 - 53 24 05

Onrustige baby/huilbaby •

 

Twee verschillende termen die verschillend geïnterpreteerd en door elkaar gebruikt worden. Hoe ervaar je je baby en hoe ga je met hem om? Is er balans in rust voor alle gezinsleden? Met een onrustige baby is dat namelijk erg moeilijk.

Onrustige baby’s huilen niet alleen veel, ze zijn ook moeilijk te troosten als ze eenmaal overstuur zijn. Deze baby’s zijn in het algemeen bijzonder actief en beweeglijk en vragen veel tijd en energie. Ze zijn schrikachtig, snel afgeleid en snel uit hun normale doen.

Typisch voor baby’s die snel overprikkeld zijn lijkt ook, dat ze in een snel tempo kunnen veranderen van gemoedstoestand, waardoor hun gedrag onvoorspelbaar wordt.Ze kunnen heftig reageren op normale prikkels uit hun omgeving, bijvoorbeeld een reactie op geluid, licht, maar ook op aanraken of wakker maken.

Een baby is na de geboorte nog niet af. Moet aan alles wennen, moet zelf zuigen, en de eerste melk kan al verstoringen geven. Denk aan een snel opgezette maag, beweeglijke darmen en daardoor een opgezette buik vlak voor de ontlasting. Soms spuugt je baby alles ineens eruit. De voedingsreactie is dan te heftig, soms door te veel voeding, soms door verkeerde flesvoeding, soms door te vlug voeding geven, soms is het niet duidelijk wat er aan de hand is.

Zit het kind bij de moeder dan lijkt het nog rustig, ligt het dan begint het vaak te dreinen. En later te huilen. Op je arm en kloppen om de boertjes eruit te laten lijkt te helpen maar leg je je kindje weer terug in de wieg dan kan het proces zich snel herhalen.

Vaak heeft een kindje dat doorhuilt een verteringsverstoring . Heel zelden is er sprake van een echt verteringsstoornis.

De verteringsverstoring geeft veel onrust en daar wordt je kind moe van. Heb je je kind in een draagzak tegen je aan, dan gaat het wel maar leg je het in de wieg dan voelt je baby snel druk in de buik. Dat geeft een onprettige sensatie.

Vaak zien we dat het krijgen van tanden een zeer verstorende bron is voor de galstreek van een kindje. Dit geeft dan verteringsonrust door een snel opgezette buik. Mogelijk in combinatie met het snelle groeien op deze leeftijd blijft het lichaam in een cirkeltje draaien. Wat zich weer uit in een snel huilen door toenemende vermoeidheid.

Overmatig huilen kan ook voorkomen na een vaccinatie. In die periode krijgt het babylichaam al te maken met andere voeding en het krijgen van tanden Een vaccinatie daarbij geeft extra verwarring wat het huilen kan provoceren.

Veel huilen maakt je kindje moe, en moeheid geeft verteringsonrust waardoor je al snel in een onrust spiraal terecht komt. Ook ouders raken vermoeid als het kind langdurig of vaak huilt.

Een optimale situatie zou zijn als moeder en kind beiden nagekeken worden waarna er rust kan gaan komen door de inzet van de juiste behandeling. Gericht op het werkelijk wegnemen van de verstoring die de vermoeidheid veroorzaakt. Aanpak op verschillende fronten heeft vaak een snel effect op baby én ouders.

 

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!