0343 - 53 24 05

Osteoporose

Botontkalking is eigenlijk een skeletafwijking waarbij de hoeveelheid botweefsel is verminderd. Er zijn duidelijke oorzaken voor dit probleem. Je ziet bijvoorbeeld bij ouderdom sneller dat er botontkalking plaatsvindt. Ook bij vrouwen na de menopauze ontstaat een versnelde botontkalking.
Een aantal ziekten zijn ook versnellers van botontkalking. Denk daarbij aan schildklieraandoeningen, suikerziekte, te weinig calcium in de voeding, na een maagoperatie, levercirrhose, Cushing, langdurige immobilisatie, vitamine C tekort en de erfelijke Osteoporosis Imperfecta.

 

Er zijn diverse hypotheses over het waarom van botontkalking. Door ouderdom, door een tekort aan oestrogenen na de menopauze, door en verstoorde reactie van de hormonen insuline en adrenaline en door te weinig beweging. Op basis van deze aannames zijn er ook therapievormen ontwikkeld zoals oestrogeentherapie, extra kalk in combinatie met vitamine D. Ook adviseert men veel beweging. Maar als je de statistieken volgt lijkt dit allemaal weinig te helpen. Blijkbaar is er iets anders gaande dan wat men tot nu toe aanneemt.

 

Oorzaken

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken die in onze ogen uiteindelijk kunnen leiden tot een verhoogde botontkalking.

Een continue vernauwing van de bronchi is daar een van. Fysiologisch uit zich dat door benauwdheid en een oppervlakkige ademhaling, algeheel geeft dit verzuring van het organisme, een verstoring van de adrenaline/insuline gradiënt, wat weer een opnamestoornis van diverse metabolieten tot gevolg heeft.

Er kan ook sprake zijn van een functiestoornis van het slijmvlies van het overstekende deel van de dikke darm – het colon transversum – door een vergrote hoeveelheid van de schimmelkolonie. De normale vertering vindt plaats door bacteriën en schimmels. Als deze samenstelling verandert kan dit resulteren in een opgezette bovenbuik, geeft een verteringsstoornis en een stoornis in de heropname van bijvoorbeeld kalium, dat geeft op zijn beurt weer ademverstoringen waardoor je hoger en oppervlakkiger gaat ademen, inderdaad bronchiaal ademen.

 

Ook kan een vernauwing van de ureter, meestal voorkomend bij vrouwen, bijvoorbeeld na een doorgemaakt blaasontsteking een oorzaak zijn. De ureter (de verbinding tussen nier en blaas ) kan relatief snel vernauwd raken bij elke onrust in de onderbuik of rug waardoor je je onbewust opgejaagd gaat voelen. Hierdoor ga je hoog en oppervlakkig ademen wat op den duur weer resulteert in een algehele verzuring.

Gedurende het begin van de overgang, maar ook daarna ontstaan er allerlei hormonale veranderingen. Het onbewuste deel van de hersenen raakt een beetje in de war. De onbewuste prikkel tot ademen wordt minder. Als je dan rust of slaapt krijg je te weinig lucht. Vaak compenseer je dit door overdag druk bezig te zijn en daardoor voel je je s’middags vaak beter. Je lichaam heeft door het bewegen meer lucht gekregen.

 

ADVIEZEN
Verbetering van de mondcultuur. Overleg met de tandarts om amalgaamvullingen te vervangen door composiet. Doe dit zeker als er naast amalgaamvullingen ook kronen in de mond zitten. Hierdoor verminder je de onrust in het slijmvlies van de darmen en de reactie van de galstreek. Ondersteun deze behandeling met Energiemix Pentastar, Selenium en/of Zink, gebruik ook vitamine C in een hoge dosis ( 500 of 1000 milligram). Dit verhoogt de opname van kalkzouten.

 

Probeer vooral regelmatig te ontspannen en probeer ook bewuster met je ademhaling om te gaan. Daardoor verlaagt het adrenalineniveau, verminder je de vernauwing van de ureter en de bronchi en hierdoor wordt de opname in de darmen verhoogd. Experimenteer met ademhalingstechnieken, yoga en meditatie. Ondersteuning van deze aanpak kan ook met Mix Longventilatie en Triticum.
Gebruik Triticum vooral als er sprake is van een door hormonen veranderde ademhaling, dan het liefst aangevuld met Energiemix Endocrien en schusslerzout Magnesium Phosphoricum.

 

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!