0343 - 53 24 05

Overgevoeligheid

De veranderende luchtkwaliteit en het gebruik van pesticiden in de landbouw zijn een aanslag op de longen en darmen. Als je je lichaam voortdurend belast met een beetje smog en een beetje verkeerd voedsel, dan past het zich wel aan. Maar op een gegeven moment wordt de belastende prikkel zo’n groot deel dat er allerlei aandoeningen en reacties in het lichaam kunnen ontstaan. Zoals bijvoorbeeld een plotselinge allergie met benauwdheid en hartkloppingen.

Ineens een teveel aan vervuilde lucht of ineens teveel belastend voedsel geeft wel direct een reactie. In dit geval kunnen ademtechnieken die overprikkelde reactie van de bronchiën rust brengen, dat vereist discipline en een periode van aandacht.

Soms is de prikkel zo heftig dat we met medicijnen aan de gang gaan, in extreme gevallen moet hier zelfs ook prednison of zuurstof bij ingezet worden om eruit te komen. Echte anti-astma-middelen zijn vaak geen oplossingen maar kunnen je leven wel enigszins vergemakkelijken als je jezelf geen tijd gunt om goed te herstellen.

Voedingsovergevoeligheden, die vaak ontstaan als een verkeerde reacties op prikkels, zijn moeilijker op te lossen. Eerst moet je achterhalen wat de oorzaak van de reactie is. Vaak zien we verstoringen die te maken hebben met het in het verleden te snel overgaan op andere voeding. Of overgevoeligheid na vaccinaties, of restverschijnselen na een virale darminfectie. De reacties van uw darm zijn meestal te veel galproductie of te veel maagzuur. Hierdoor ontstaat er teveel gasvorming, een opgezette buik, krampen, pijn…

Bij overgevoeligheid door voeding is het belangrijk om de darm rust te geven, en het verteringssysteem te kalmeren. Probeer de veroorzaker van de problemen te achterhalen en laat dat voedingsmiddel een tijdje achterwege. Maar vooral is het belangrijk vast te stellen hoe vermoeid je lichaam is door die overgevoeligheid. Hoeveel kracht het je kost om nog te functioneren. Zorg dat je die energie aanvult.

Elke aanpassing die je lichaam doet kan resulteren in een verminderde fysieke kracht  waardoor verstoorde energetische processen niet gemakkelijk te herstellen zijn. Versterk dus eerst je algehele fysieke conditie. Zorg voor voldoende ontspanning, voldoende nachtrust en een goede ademhaling. Ga wandelen, en vermijdt de prikkel die de overgevoeligheid op heeft geroepen. Laat jezelf goed onderzoeken en laat je coachen naar verandering en verbetering van je algehele fysieke en geestelijk gezondheid!

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!