0343 - 53 24 05

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Een opgeblazen gevoel, wisselend ontlastingspatroon, diarree en verstopping, winderigheid, pijnlijke buik, boeren, misselijkheid, moeheid, blaasproblemen en soms angst kunnen de klachten zijn bij een prikkelbare darm, ook wel spastische darm genoemd. Er worden hiervoor vaak geen duidelijke oorzaken gevonden. Wel bestaat een grotere kans op dit probleem na een doorgemaakte darminfectie, bij een lactose intolerantie of bij veel spanningen. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen in het spijsverteringsstelsel. Een van de bijkomende problemen voor patiënten met PDS is het verlies van vrijheid, spontaniteit en sociale contacten. Verder kampen ze met gevoelens van vrees, schaamte en gêne.

 

Conventionele therapie is vaak ontoereikend. Verschillende behandelingen zoals middelen tegen kramp, diarree, obstipatie en kalmeringsmiddelen doen meer kwaad dan goed en geen enkel middel is doeltreffend genoeg om alle PDS-symptomen te behandelen.
Eigenlijk weet niemand waardoor PDS precies wordt veroorzaakt. Bepaalde voedingsmiddelen zouden een rol kunnen spelen. Maar ook het gebit speelt een rol bij het ontstaan van deze aandoening. Een zeurende verstandskies of veel stroom in het gebit bijvoorbeeld. Maar ook het doorkomen van tanden geeft een galprikkel, vergroot de druk in de darm door overbeweeglijkheid en geeft een frequentere ontlasting met soms wat diarree. Ook geeft druk in de darmen ademhalingsmoeilijkheden en een verstoorde blaasreactie.

 

Studies tonen aan dat PDS patiënten problemen kunnen hebben met het verwerken van fructose. Dit is het type suiker wat zit in fruit, sommige groenten en honing. Overweeg daarom een fructose-arm dieet wanneer je last hebt van winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree bij het eten van fruit. Naast vruchtensuikers kunnen de symptomen van PDS ook veroorzaakt of verergerd worden door andere slecht opneembare koolhydraten zoals lactose (in melk), fructanen (in tarwe en ui) en sorbitol (een veel gebruikt zoetmiddel). Voorgeschreven voedingsmiddelen bij constipatie, zoals zemelen, leiden in veel gevallen zelfs tot verergering van de symptomen.

 

Voeding blijkt een cruciale factor te zijn in de behandeling van PDS, maar er bestaat geen aanpak die voor iedereen werkt. Experimenteren met het beperken of volledig weglaten van bepaalde voedingsstoffen uit het dagelijkse dieet is een goede manier om deze aandoening onder controle te houden. Kauw je eten goed, eet niet van alles door elkaar, gebruik niet teveel suiker en niet teveel melk.

 

Gebruik Mix Pentastar of Flexmix 7 om gebitsreacties te neutraliseren. Bind de metaalionen met Selenium en neem extra Zink om de klieractiviteit te stimuleren. Als de darmen nog gluten verdragen kun je ook brooddrank proberen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!