Prostaat kanker
Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen in Nederland. Het treft de klier die vlak onder de blaas ligt en het prostaatvocht produceert, dat deel uitmaakt van het sperma. Deze aandoening wordt in Nederland jaarlijks bij 11.000 mannen boven de veertig vastgesteld. Omdat het vaak een langzaam groeiende tumor is, gaan er weinig mannen aan dood. Oorzaken zijn onduidelijk, leeftijd, leefstijl en lokale ontstekingsfactoren lijken wel een provocerende rol te spelen. Er bestaat een langzaam groeiende vorm van prostaatkanker (die zich uiteindelijk bij de meeste mannen ontwikkelt) en een zeldzame, snelgroeiende variant. De langzame vorm, daar blijf je mee onder controle, de snelle vorm moet zo snel mogelijk worden behandeld door een chirurg al of niet met de radioloog en chemotherapie/hormoontherapie.
De meeste mannen worden overbehandeld. De mannen met een langzaam ontwikkelende prostaatkanker en bij de mannen met de agressief ontwikkelende prostaatkanker krijgen vaak dezelfde behandeling.
Symptomen kunnen zijn: moeite met plassen, nadruppelen, zwakke straal, pijn en/of branderig gevoel bij het plassen, troebele urine, soms een spoortje bloed in je urine, verandering van je ontlastingspatroon, vaker plassen en dan in kleine beetjes. Al deze symptomen kunnen ook een aanwijzing zijn voor een vergrote prostaat of zelfs voor een eenvoudige urineweginfectie en dit zie je dus wel vaker bij mannen boven de 60 jaar plaatsvinden.
De huisarts doet dan een urine onderzoek en vaak een rectaal onderzoek en bij vermoeden laat hij dat met een echo, MRI of met een consult bij een uroloog extra onderzoeken. Deze meet meestal ook de PSA (= concentratie prostaat specifiek antigeen) Die geeft echter in een derde van de gevallen vals-positieve resultaten. Deze test wordt betrouwbaarder als je in de 48 uur voorafgaand aan de test geen seks hebt.
Wij denken dat deze aandoening ontstaat uit een ontsteking van de prostaat. Door minder behoefte aan seks, verlaging van het testosteron, door stress, gewoon doordat je ouder wordt of door onderrugsklachten die de zenuwknopen verstoren, bij een overbelast leven en bij erfelijke factoren kan zo de functie en de werking van de prostaat verstoord raken. Door je bewust te worden van de oorzaken van prostaatkanker en indien nodig veranderingen in je leefstijl aan te brengen ben je preventief bezig. Ook als je al prostaatkanker hebt ontwikkeld kun je je leefstijl aanpassen waardoor de kans op overleving significant toeneemt.
Die levensstijl verbetering heeft meestal een effect op je immuunsysteem Hierdoor zullen onrijpe cellen sneller worden herkent en verwijderd en zie je dat er minder kans is dat een tumor zich vormt.
Wat kun je zelf doen?
Eet 3-4 x per week tomaten. Deze bevatten lycopeen dat een krachtige anti-kankerwerking heeft, zeker als het samen met pompoenpitolie wordt gegeten, dat de opname ervan bevordert. Andere bronnen van lycopeen zijn rijpe abrikozen, paprika’s, kersen, cranberry’s, perziken, rode grapefruit, pruimen, aardbeien, watermeloen en frambozen. Eet italiaans en vooral veel oregano. Eet minstens 2x per week broccoli, deze groente verstoort de ‘kankersignalen’ naar de prostaat. Stop met roken en matig je alcoholgebruik. Beweeg minstens 3 uur per week. Weest voorzichtig met statines, deze verhogen de kans op prostaatkanker met factor 1,5. Mijd gegrild en gebraden rood vlees. Drink groene thee en granaatappelsap. Zorg voor een goede nachtrust, gebruik extra vitamine D of ga naar buiten en geniet van de zon. Neem Urogen en Psyche als druppels.
Laat je geregeld doormeten.