0343 - 53 24 05

Sporten tijdens chemo

De diagnose van kanker veroorzaakt serieuze en langdurige stress, en de doorgaans aggressieve behandeling veroorzaakt vermoeidheid, pijn, angst en depressie. Vaak wordt de leefstijl van patiënten na de diagnose en tijdens de behandeling ongezonder. Na onderzoek blijkt dat vrouwen met borstkanker gemiddeld twee uur per week minder bewegen. Hoe serieuzer de ziekte, des te groter was de afname van lichaamsbeweging. Canadese onderzoekers vonden een soortgelijk effect bij mannen en vrouwen met darmkanker die een chemokuur ondergingen.

Van hen at 42% ongezond en bewoog 74% te weinig. Ondanks dat het voorstelbaar is dat kankerpatiënten tijdens hun behandeling geen zin hebben om te bewegen, wordt het steeds duidelijker dat juist voor mensen met kanker lichaamsbeweging de overlevingskansen verhoogt en de kans op complicaties verkleint.

Dat geldt niet alleen voor kankeroverlevers, die zijn behandeld voor hun ziekte, maar ook voor patiënten die nog behandeld worden. Want tientallen studies tonen aan dat beweging tijdens chemokuren een positief effect heeft. Je moet echter wel, zeker tijdens een behandeling, je grenzen bewaken. Maar het staat vast dat matig-intensieve  lichaamsbeweging veilig en gezond is voor kankerpatiënten, zelfs bij ingrijpende behandelingen.
Beweging in de vorm van fietsen, krachttraining, yoga of Qi Gong verbetert de kwaliteit van leven, vermindert de vermoeidheid en verbetert het lichamelijk en sociaal functioneren. Matig intensieve beweging werpt overigens meer vruchten af dan lichte bewegingsvormen.

Cardiotraining, zoals stevig wandelen, fietsen, cardiofitness, zwemmen of hardlopen, niet te lang maar wel intensief, is vooral goed voor hart en bloedvaten. Chemokuren tasten bloedvaten aan, cardiotraining voorkomt dat. Bovendien houdt krachttraining de conditie op peil waardoor je fysiek meer aankunt en beter functioneert.

Krachttraining beschermt de spiermassa tegen afbraak, en houdt de spierkracht op peil. Ook dat is goed voor het functioneren. Bovendien beschermt spiermassa tegen overgewicht. Een derde onderdeel is het strekken van spieren en gewrichten, zodat ze soepel blijven.
Mocht dit in het begin te zwaar zijn dan kun je volstaan met een paar minuten wandelen, desnoods een paar keren per dag enkele minuten wandelen. Zodra je voelt dat je sterker en fitter wordt, kun je de duur van je inspanningen geleidelijk verhogen.

bron supplement nr. 6 nov/dec 2012

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!