0343 - 53 24 05

Stuwing en obstructie

Als er in je lichaam bepaalde processen niet weg kunnen bestaat de kans op een groot aantal klachten. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van nierstenen of galstenen. Het betreffende kanaal probeert de obstructie er krampachtig doorheen te drukken, dit gaat gepaard met pijn en veel peristaltische bewegingen. Bij sedatie lukt dat soms, maar zelden lost de obstructie vanzelf op. Ontlastingspoblematiek is een voorbeeldvan stuwing door obstructie. Als gevolg daarvan zwellen de darmen op, ontstaat er stuwing en peritonale prikkeling bij de blaas, urineleidingen, eierstok en natuurlijk de spieren rondom de onderrug. Een loklae verstopping kan dus veel gevolgen hebben. En dan bestaat ook nog de mogelijkheid dat de verstopping gaat ontsteken, waardoor een stuwing op andere plekken in het lichaam zoals bijvoorbeeld de nier kan ontstaan, wat op zijn beurt een nierontsteking tot gevolg kan hebben.

Op welke plaatsen in het lichaam bestaat de kans op verstopping? Bij je darmen, omdat zich hier een continue bewegingsproces afspeelt waar snel iets mis kan gaan. De galgang kan verkrampen en galstenen kunnen de boel afsluiten. In de urinewegen kan zich een steen vormen. Meestal onder invloed van medicatiegebruik, vermoeidheid of door eerdere infecties. En dan heb je ook nog verstoppingen van de bloedvaten, bv bij de hartspier wat klachten kan geven die met tintelingen, borstpijn en rugpijn gepaard kan gaan. De oorzaak hiervan is vaak veel algemener, een onderliggend voedingsprobleem, veel spanningen, enzovoorts.

Als je eenmaal een verstopping hebt in de vorm van een steen of verstopte bloedvaten dan is vergruizen of dotteren de eerste aangewezen oplossing. Maar voorkomen is in dit geval ook beter dan genezen. Zorg daarom voor een algehele verbetering van je gezondheid. Beweeg regelmatig, Eet niet te vet en teveel, en probeer met zo min mogelijk medicijnen te gebruiken. Kom regelmatig langs voor een check-up en volg de adviezen op.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!