0343 - 53 24 05

Voetklachten

Voeten spelen een belangrijke rol bij het dagelijkse welbevinden. Het is je verbinding met de aarde. Overbelast de houdingsspieren niet door te hard te stampen of ongecontroleerd de voeten op de grond te laten komen. De groei van de kindervoet verloopt niet altijd symmetrisch en daardoor groeit het ene been soms harder dan het andere. Als het kind dan al loopt kan dat leiden tot verkeerd gebruik in het neerzetten en afrollen van de voet. Als dit niet opgemerkt word kan dit leiden tot scheefstand van de voet. Let ook op te krappe schoenen, te strakke sokken of zelfs te stijve schoenen. Ook vervormingen van de voet door operaties of ongelukken komen voor. Ook zie je wel bij oudere mensen dat de tenen over elkaar groeien en ze onzeker op de middenvoetsbotjes lopen.

Adviezen

Uiteraard geen krappe schoenen of sokken dragen. Loop geregeld op sokkenvoeten of liever nog, blote voeten. Laat je kind ook lekker op blote voetjes rondlopen waardoor de voet ook gemasseerd wordt. Rol me de blote voeten over ene houten geribbeld voetrol wat de huid en de spiermassa stimuleert. Bij scheefstand van de kleine voet kun je uitproberen of het wisselen van de linker-en rechterschoen verbetering in de groei geeft. Een goed advies van de podoloog is in eerste instantie te verkiezen boven drastische ingrepen door orthopeed of neuroloog. Soms kun je echter niet zonder hun adviezen.

In onze praktijk kunnen wij bij kindervoetvervormingen na een kort onderzoek vaststellen of er sprake is van erfelijke verstoringen, of er ongelukken of littekens de oorzaak zijn van de verstoring, en of je vervolgens naar de kinderarts, podoloog moet of dat er andere oplossingen zijn.

Als er al jaren sprake is van vervorming van de voet dan gaan we aan de slag met medicatie om u allereerst van binnen energieker te maken en daardoor meer te ontspannen. Ook kunnen we voetstrek-technieken, aangepaste zolen, soms met orheses bespreken. In een aantal gevallen is een operatie onvermijdelijk, samen met stretchende technieken van de voet en de onderbeenspieren. Voor een goed advies is het altijd verstandig om via een meting te achterhalen waar de voetproblemen door zijn ontstaan en welke ondersteunende middelen kind of volwassene helpen. Wacht niet te lang met onderzoeken want hoe eerder de behandeling start, hoe beter het vervolg is.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!