0343 - 53 24 05

Vrouwenkwalen

 

De menstruatie

Tijdens de eisprong doorbreekt het slijmvlies van de eierstok, het ovarium. Onwillekeurig verkrampen zich allerlei kleine spiertjes. Soms reageren grotere spieren hierop en ervaar je pijn. Tijdens de menstruatie gaat dat ook zo. Nu is het de baarmoeder die stevig samentrekt. Meerdere spieren pakken dit over en er ontstaat een kramperige pijn. Bij eerdere blaasklachten zal de menstruatiepijn als heftiger worden ervaren. Ben je snel angstig dan bouw je ook snel een hoger adrenalineniveau op. Hierdoor kun je je menstruatie uitstellen. Je adrenalineniveau ligt ook snel hoog als je er een verkramping bestaat bij de urinewegen of door een blindedarmlitteken.
Zorg steeds voor een goede doorbloeding van de onderrug. Doe een lekkere warme kruik in je rug en neem een warm voetbad.
Hulpmiddelen: Energiemix Urogen, schüsslerzout Calc. Phos, Vitamine C.

Opgezette, gespannen borsten

Opgezwollen, pijnlijke borsten, het lijkt wel of ze groeien en doen denken aan de puberteit waarin je borsten net beginnen met zich te ontwikkelen. Het groeien komt door een hormonale prikkel, of de reactie van het kliermateriaal op een hormonale prikkel, en dat is niet steeds dezelfde. Tijdens de ovulatie reageren de borsten al. Raak je zwanger dan gaat deze reactie door, is dat niet geval dan slinkt de borst weer. Deze borstreactie stopt echter niet als er onrust in de eierstok aanwezig is. Een ovulatie activeert de eierstok nog verder. Heb je daarnaast urinewegklachten of blindedarmklachten, obstipatie, diarree of onderrugklachten dan ontstaat een adrenerge reactie die de borstgroei verstoort en onrust geeft. Bij de een gaan de borsten als reactie hierop slinken, bij de ander blijven ze gespannen. Hulpmiddelen hierbij: Flexmix 2, ter ontspanning, en Flexmix 6 bij druk op de borstkast.

De overgang

Het einde van de vruchtbare tijd van een vrouw wordt de overgang genoemd, omdat dit een proces is wat jaren duurt. Wat gebeurt er dan eigenlijk?
De eierstokken van de vrouw reageren niet meer op de hormonale prikkel van de centrale hormoonklier, de hypofyse. Aangezien de eierstokken hier ongeveer 45 jaar wel gehoor aan hebben gegeven, en daaruit een patroon is ontstaan, ontstaat er nu verwarring. Verwarring in de terugmelding naar de hersenen, want in de tijd van de ovulatie moeten er allerlei hormonen geactiveerd te worden, om de baarmoederdoorbloeding en de weefselgroei te stimuleren, het borstweefsel te activeren en de borstkliergroei te stimuleren. Een gigantisch proces wat nu mag gaan rusten…

Deze verandering geeft de vrouw een heel onwennig en onzeker gevoel. Gelukkig heb je andere biologische klokken die laten weten wat je nu moet doen. Opstaan, eten, plezier maken, werken. Maar je blijft je vreemd voelen. Hierdoor lijkt het dat er toch een reactie ontstaat waardoor je willekeurig zenuwstelsel je opjaagt en laat transpireren. Op de meest vreemde momenten jaagt de adrenaline door je heen. Deze prikkel wordt vergroot door reacties van de galwegen, urinewegen en bronchiën.

Vaak heb je een jaar of twee last van de bij de overgang horende klachten. Bij vrouwen die al onderrugklachten hadden zie je dit proces soms langer duren. Denk ook aan de gevolgen van operaties in het bekkengebied, bevallingen en frequente blaas- of vaginale infecties. Opvallend is ook dat overgangsklachten langer blijven bestaan bij vrouwen die veel elektrische processen in hun mond hebben – vaak een combinatie van gouden kronen met amalgaamvullingen. Uiteraard zullen vrouwen die operaties aan urinewegen of de galgangen/galblaas hebben ondergaan langer blijven tobben met de overgang.

De veranderingen van hormoonprikkels brengt nog een ander proces op gang. De automatische processen in je lichaam krijgen een overprikkeling, een schok of beter gezegd een shock en soms merk je dat je sindsdien sneller kortademig bent. Alle onrust heeft te maken met glad spierweefsel, galwegen, urinewegen, bronchiën en wordt in gang gezet door adrenaline, waardoor je het dus ineens heel warm kunt krijgen. Zelfs gewoon op een stoel gaan zitten kan dit al provoceren.

Hoe kun je je het beste voorbereiden op de overgang?

Zorg dat je stimulerende voedingsmiddelen als koffie, en thee zoveel mogelijk mijdt. Sommige wijnen, vooral witte wijn, hebben een galverstorende werking. Niet gebruiken dus. Stimuleer je algehele conditie maar wees niet fanatiek. De grootste aandacht moet uitgaan naar de onderrug. Zorg ’s avonds voor warme voeten. In geval van gebitsverstoringen raden wij aan extra Selenium te slikken. Je kunt dit combineren met Energiemix Pentastar of Flexmix 7. Bij doorstane operaties aan gal- of urinewegen kun je vaak volstaan met Flexmix 5. Bij operaties aan onderrug of buik is Energiemix Urogen en schüsslerzout Calc. Phos een goede hulp. Als je lichaam reageert alsof het in shock is, gebruik dan een tijdje Triticum.

Kortom, elke hormoonverandering zoals menstruatie, zwangerschap, overgang enz. heeft een behoorlijke invloed op het lichaam. Heftige veranderingen kunnen het lichaam zelfs een shock geven waardoor de onwillekeurige prikkel tot ademen even ‘stopt’. Hormoonprocessen hebben ook effect op andere processen in het lichaam, denk aan stemmingswisselingen en pukkeltjes op de huid. Deze reacties ontstaan meestal als het hormoonproces niet meer vanzelf herstelt. Pilgebruik kan de hormonale verwarring vergroten, wat weer meer huidreacties en stemmingswisselingen geeft. Er zijn diverse behandelmethoden om hardnekkige hormoonverstoringen te stabiliseren.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!