Ziek worden van angst en benauwheid
Angst hebben voor iets. We hebben het allemaal wel eens. Maar je kunt ook ziek worden van angst. Want langdurige angst belemmert je, beperkt je, maakt dat je situaties probeert te vermijden. Angst kan je leven gaan beheersen. Toch hoort angst bij de mens. Het maakt ons alert, zodat we klaar staan om te reageren. Het gevoel van angst wordt wel beschreven als onrust, het gevoel weg te willen, paniek, steeds heel druk zijn, een hoge ademhaling hebben, veel transpireren, droge mond, gevoelige nekspieren. Angst in een acute situatie is te begrijpen (bijvoorbeeld tijdens een naar voorval), maar als je je steeds angstig voelt dan vormt het iets waar je niet uit kunt ontsnappen.
Onze hersenen hebben voor allerlei situaties automatische reacties. Een van die reacties is die van het onbewuste behoud van jezelf. Hierdoor kan zich een hoge adrenalinespiegel ontwikkelen. Die adrenaline vloeit voort uit een vaatvernauwende reactie in je hoofd. Soms ervaar je dat als hoofdpijn, maar meestal merk je alleen de onrust die dat geeft. Door de adrenaline ga je hoger en oppervlakkiger ademen, je gal- en urinewegen vernauwen zich, je darmen worden onrustiger en zetten op en belemmeren je ademhaling. Je pols wordt sneller dus je gaat vlugger ademen. Je hart pompt sneller maar je krijgt minder lucht. Daardoor ontstaat een benauwd gevoel. En als je je hiervan bewust wordt, raak je in paniek.
Angsten kunnen je dus inderdaad benauwen en je ziek maken. De basis van deze onbewuste reactie kan heel uiteenlopend van aard zijn. Worden deze klachten niet op tijd onderkend of verkeerd behandeld met middelen zoals anti-astmatica, dan wordt je voortdurend opgejaagd in je eigen lichaam. Met als gevolg een snelle stofwisseling, grote behoefte aan zoetigheid en vermoeide spieren doordat je lichaam eigenlijk steeds een tekort aan lucht heeft.
Bij de behandeling van zulke complexe processen maken we in de Praktijk Geneeskunde eerst een algeheel overzicht van de staat van de organen en de processen in het lichaam. Wat kun je prikkelen en waar moet je echt niet aan komen? Bij de een zien we daardoor direct de oorzaak van het probleem en kun je door het inzetten van een middel de klachtenreeks zien oplossen. Bij een ander moet je eerst de ademhaling verbeteren en bijvoorbeeld een beschadiging tussen de schouderbladen aanpakken voordat je iets aan angstreductie kunt gaan doen.
Het is begrijpelijk dat als je vast zit in een angstproces, dat de stap naar een angstremmer heel verleidelijk is. Maar in feite is dat geen echte oplossing van het probleem. Laat eerst onderzoeken wat de oorzaak is en dan kunnen we een behandeling op maat uitstippelen.