0343 - 53 24 05

Vlierbloesem

Kracht van de vlier
* De vlierbloesem heeft een sterk diuretische en zweetdrijvende werking én zorgt voor betere doorbloeding van de haarvaten. Bovendien kan het goed de hoest losser maken.
* De werking van de vlierbloesem en de vlierbes als antiviraal middel berust op de aanwezigheid van antigriepproteïnes. Antigriepeiwitten gaan een verbinding aan met het aanvallende virus, waardoor ze voorkomen dat het virus de cellen kan binnendringen.
* Daarnaast wordt het immuunsysteem gestimuleerd. In een Israëlisch onderzoek uit 1992 is de actieve stof, die verantwoordelijk is voor de virusaanvallende en immuunstimulerende werking, uit vlierbessen geïsoleerd en Antivirin® genoemd. De werking van de vlier als antigriepmiddel is daarmee bewezen.

Vlierbloesemthee 
1 eetlepel gedroogd kruid in de glazen theepot, overgieten met 500 ml en 7 minuten bedektmet schoteltje of deksel laten trekken. Meermaals daags zo heet mogelijk kopjes van drinken, vooral in de tweede helft van de dag. Met een klein ietsje pietsje honing.
Ook afgekoeld met uitgeperste citroen verrukkelijk.

Vlierbloesemlimonade 
21 schermen bloemen, 3 citroenen in schijven snijden, alles overgieten met 7 liter kokend water, 24 uur laten trekken, met 1 kg suiker of honing nog eens 24 uur laten trekken, verhitten en heet in schone flessen afvullen.

Gebruik de Vlier 
als thee:
– stimuleert het zweten, dus werkzaam bij alle beginnende verkoudheden en griep.
– reguleert transpiratie bij overgang
– met citroen en honing: zeer bekende grog bij beginnende verkoudheden en koorts
– bij hoest, bronchitis, astma: verbetert de secretie van de bronchiën
– als de zomer-zonnewarmte naar je hoofd is gestegen helpt een grote kan met heerlijk afgekoelde  vlierbloesemthee met honing en citroen. Je knapt er zo van op.

Zoals gezegd, de vlier werd ervaren als een vol medicijnkistje met helende ( heilende) eigenschappen en daarom werd ze heilig geëerd. Men nam er de hoed voor af. Een vlier werd vroeger bij elke woning geplant zodat Vrouw Holle ( Vrouw Ellhorn of Hyldemoer) hier in kon wonen en zorg dragen voor het gezin en de boze geesten van huis en dieren in de vorm van ziektes weg nam. Vrouw Holle ( vlier in het duits is holl-under)  is dezelfde als de Germaanse godin Hel, de koningin van de onderwereld, die ook een taak had in het begeleiden van de geesten van overledenen naar het schaduwland.Ook voor de Kelten had de Vlier een betekenis als verbinding met de onderwereld, en nog lang werd door doodgravers een takje vlierbloesem op hun hoed gestoken als ze ergens een overledene gingen ophalen. De vlier kun je zien als een brug tussen twee werelden; zij heeft versterkende krachten voor beide.

Wikkelfee. nl is een website met  info over kruiden en wikkels om je gezondheid op een natuurlijke manier te ondersteunen. Deze tekst is van hen.

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!