0343 - 53 24 05

Gezonde borsten, een update

Borstkanker, wat zijn de ideeën daarover in 2018? Wie loop t er risico? Wat kun je doen voor je borstgezondheid?

Welke risicofactoren zijn er nu…

5-10% van de vrouwen heeft aanleg voor kanker. 

Heb je al eerder een tumor gehad in je borst, goed of kwaadaardig, dan loop je meer kans op ontwikkeling van borstkanker.

Oestrogenen en progestagenen spelen een grote rol bij de mogelijkheid. Dus is je menstruatie vroeg geweest, je menopauze laat, ben je kinderloos gebleven, kreeg je pas na je 35ste kinderen, heb je steeds de pil geslikt, heb je hormonen gebruikt voor je overgang, dan loop je volgens de statistieken een verhoogde kans op het krijgen van borstkanker. Maar ook overgewicht, roken, meer dan 1 glas alcohol per dag drinken en leven in een omgeving met gifstoffen zijn risicofactoren.

Alcohol is trouwens een onderwerp dat recent weer in het nieuws was. Alcohol gebruik neemt namelijk toe, ook onder vrouwen. En de toename van borstkanker wijten onderzoekers onder andere aan het toegnomen alcoholgebruik van vrouwen. Alcohol verhoogt het oestrogeen gehalte en daar de meeste borstkankers  oestrogeen gevoelig zijn zien je dan ook een stijging.

Je hebt minder kans op borstkanker als je eerste menstruatie laat was, als je al jong kinderen kreeg en als je meerdere kinderen kreeg en ook nog als je je kinderen lang borstvoeding hebt gegeven

Voor al deze risico heeft men duidelijke wetenschappelijke relaties gevonden. Maar er zijn meer risico’s bekend. Het dragen van een beugelbh en  specifieke tekorten in voeding

Hieronder zie je de link naar de blog Blije Borsten waarin je van alles kunt lezen hoe je je eigen borsten gezond kan houden. Maar ook hoe je je eigen borsten onderzoekt.

Het kan ook dat de uitslag van het bevolkingsonderzoek aanleiding is voor nader onderzoek, meestal belt je huisarts je daarover op. Er zijn onrustige cellen gevonden en daarom adviseren ze je om de mammogram te herhalen, of ze adviseren je de mammogram te laten herhalen maar ook om een biopsie te laten doen. Doe dat dan zo snel mogelijk want dan hoef je niet lang in spanning te zitten over de uitslag. Bedenk  wel dat er een markertje wordt achtergelaten op de plek van de punctie.

Maar er wordt nergens gerept wordt over de invloed van stressfactoren. Die zouden het risico op kanker niet verhogen. En eigenlijk ben ik het daar niet mee eens. 

Stress is een algeheel begrip, te veel spanning… Maar dat bedoel ik er niet mee. Stress zie ik ontstaan als je hersenen niet meer weten wat ze moeten doen, wanorde, stress, onrust. Je lichaam gaat dan adrenaline produceren die je gaat opjagen en  zorgt dat je verkeerd gaat ademen, die je lever stuwt door verkramping van je galwegen en je nieren stuwt door vernauwing van je urether.

Je stofwisseling gaat functioneren op vlugge suikers en ander zure metabolieten. Duurt dit al enige tijd dan creëer je een verkeerd milieu waar kanker kan ontstaan. Ook je oestrogeen gehalte verandert erdoor, eenzelfde reactie zie je bij een verhoogd alcohol gebruik en die zijn wel genoemd bij de verhoogde risicofactoren.

Kortom, probeer echt om stress in je leven te vermijden. Om in elk geval de tijd te nemen om te herstellen van een periode van stress. Neem voldoende rust. Slaap!! Doe leuke dingen die je een blij gevoel geven. Heb vertrouwen in je lichaam. Zorg goed voor je lichaam. En kom bij me langs als ik je kan helpen met het herstellen van stress of op een andere manier hulp kan bieden voor je gezondheid. Ik ben er voor je.

 

Blije borsten

Heb jij een klacht waar je niet vanaf komt? Dokter de Jong helpt je graag!